Τετάρτη 8 Απριλίου 2015


Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

 

 

 

Στα  ορεινά χωριά  της επαρχίας  Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο Κρήτης  σκαρφαλωμένα σε βουνοκορφές και πλαγιές  όπου οι συνθήκες ύδρευσης  είναι περιορισμένες,  καλλιεργούνται τα άνυδρα φρούτα και λαχανικά.

Πρόκειται για ειδικές καλλιέργειες  που γίνονται σε εδάφη που δεν υπάρχει δυνατότητα ποτίσματος, με αποτέλεσμα να ευδοκιμούν μόνο με την υγρασία που συγκρατείται στο χώμα από τις βροχοπτώσεις και από την ατμοσφαιρική υγρασία,  τη λεγόμενη δροσιά.

Συνήθως καλλιεργούνται ντομάτες ,κολοκύθια, ξυλάγγουρα, καρπούζια, μπάμιες, καλαμπόκια.

Διακρίνονται για τη μεγάλη θρεπτική τους αξία αφού αναπτύσσονται χωρίς λίπασμα και νερό, παρά μόνο με τις οργανικές ουσίες  του χώματος και την υγρασία του εδάφους.

Αν και δεν καλλιεργούνται σε μεγάλη παραγωγή ,το κρητικό μποστάνι αποτελεί μια βιολογική λύση για  την παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών  πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

 

ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ

 

 

1 ½  ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ

250 ΓΡ. ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

 ½ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ

1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ

 

 

Βάζουμε στη κατσαρόλα το νερό μαζί με τη τριμμένη ντομάτα  το ελαιόλαδο , αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ξινόχοντρο και χαμηλώνουμε τη φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 30 περίπου λεπτά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου